vagantes
  • Vagantes
  • MARKTEN
  • De Webkraam
  • Reizen
  • Lezingen
  • Dante
  • Wie ben ik
  • Foto's
  • Het jaar rond
  • Blog
  • Contact
  • Links

ZIEK

10/8/2016

1 Comment

 

En toen werd ik hier zomaar ineens ziek.
Het ziekenhuis constateerde dat ik hoge koorts had, maar dat had ik zelf ook al wel in de gaten. Het weerhield hen er niet van om me in eerste instantie weer onverrichterzake naar huis te sturen, want ‘de dokter komt over anderhalf uur’.
En ook niet om me later –met de diagnose nierbekkenontsteking en nog steeds diezelfde hoge koorts- nog weer naar de pinautomaat te verwijzen omdat ik niet voldoende cash geld bij me had om te betalen. De apotheek, waar ik mijn medicatie moest gaan halen, bleek gesloten en de dienstdoende medewerker via de telefoon bereikbaar. Al met al was ik –met m'n 39.6- om half twaalf ’s avonds pas weer ‘thuis’ in de auberge waar ik deze maanden verblijf. Behoorlijk ziek mag ik wel zeggen.
 
Dat is toch wel een aparte ervaring, ziek zijn in den vreemde met al je dierbaren op grote afstand. Gelukkig is er whats app, maar toch.. De antibiotica begon na twee dagen z'n werk te doen, ik deed mijn deel van het werk door me koest te houden en zoveel mogelijk in bed te blijven en zo ben ik nu na vier dagen ziek zijn weer langzaam aan het opkrabbelen.
“Ziek zijn is geduldig uithouden” heb ik me bedacht.
Iets wat mij niet van nature is meegegeven.
Nooit te oud om te leren en zo bezien is iedere situatie die zich voordoet een mogelijkheid om weer iets nieuws in jezelf te ontwikkelen. Geduld bijvoorbeeld in mijn geval, acceptatie van wat me toevalt en vertrouwen dat het weer goed komt.
Ik vond mezelf eigenlijk wel zielig en dat vond mijn (app-)omgeving ook, maar ik realiseerde me tegelijkertijd dat ik mij zelf in deze situatie heb gemanoeuvreerd. Ik ben dit avontuur begonnen, alleen, en dit is dan een van de –onvoorziene- consequenties daarvan.
 
Onlangs heb ik een boekje gelezen van Paulien Bom, (verpleegkundige en opvoeddeskundige) met als titel ‘Kinderen & grenzen stellen’.* Daarin las ik dat er twee soorten kwaliteiten nodig zijn in de opvoeding: relatiegericht en doelgericht. Het ene een meer vrouwelijke, het andere een meer mannelijke kwaliteit, wat niet wil zeggen dat het ene specifiek bij de vrouw en het andere bij de man hoort.
Onder ‘relatiegericht’ vallen zorgzaamheid en beweeglijkheid en inlevingsvermogen en onder ‘doelgericht’ vallen daadkracht en bedachtzaamheid en ordelijkheid.
Het leuke als je zoiets gelezen hebt is dat je dan om je heen steeds situaties gaat herkennen waarin het van toepassing is.
In het voorbeeld van het ziekenhuis, dat mij met hoge koorts de straat op stuurde, prevaleerde de doelgerichtheid en ontbrak bijvoorbeeld het relatiegerichte inlevingsvermogen. Misschien was dat laatste er wel, maar het telde in elk geval niet mee op dat moment.
Tijdens mijn ziekte merkte ik hoe ‘doelgerichtheid’ mij soms een steun was. Tijdens de uren van hoge koorts en het bijbehorende gevoel van doodziek zijn, hielp het mij om uit het mee-lijden te stappen en te proberen om een concreet plan te maken. ‘Wat kan je eraan doen, wie kan je daarbij helpen en wanneer ga je dat dan realiseren.’ Dat alles midden in de nacht moederziel alleen.
Met die gedachte viel ik in slaap en zie: er was licht toen ik wakker werd.
 
Nu is het een kwestie van uitzieken en niet te snel weer de markt op in mijn geval. Als ik hoor hoe de weersomstandigheden in Nederland zijn, dan prijs ik mij gelukkig dat ik hier ben. Vanuit m'n bed kijk ik op de heuvels van de Luberon met daarboven een strak blauwe lucht. Buiten straalt de zon.
Alles komt weer goed.

* Paulien Bom, ‘Kinderen & grenzen stellen’. 2015. Uitg. Boekschap, Hoog Keppel  p.117 e.v.


1 Comment

    Archives

    January 2023
    October 2021
    February 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    September 2019
    June 2018
    January 2017
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2015
    March 2015
    April 2014
    September 2013
    August 2013
    April 2013
    January 2013
    June 2012
    May 2012
    February 2012
    January 2012

    Author

    Nelleke Schiphorst

    RSS Feed

    Categories

    All

Photo used under Creative Commons from Fred Hsu